Solceller på vintern: Fungerar de och hur mycket el producerar de?

Solceller är en förnybar energikälla som kan generera elektricitet även på vintern. Däremot står solen lägre och är uppe färre timmar, vilket såklart påverkar produktionen. Å andra sidan är elpriset ofta högre på vintern, vilket gör den energi du får ut av dina solpaneler mer värdefull. I den här artikeln ska vi titta på hur solceller fungerar på vintern, hur mycket el de producerar och vad du kan göra för att optimera din anläggning.

Hur fungerar solceller på vintern?

Solceller omvandlar solens ljus till elektricitet med hjälp av halvledarmaterial som reagerar på ljuspartiklar, så kallade fotoner. Det betyder att solceller inte behöver direkt solljus för att fungera, utan kan producera el även när det är molnigt eller snöigt. Det behöver alltså inte vara soligt, bara ljust.

En faktor som påverkar solcellernas verkningsgrad är temperaturen. Solceller producerar bättre vid lägre temperaturer, eftersom de blir mindre resistenta och förlorar mindre energi som värme. Det innebär att våra lite lägre temperaturer här uppe i norra Europa passar solcellerna väldigt bra, enligt en studie från det norska forskningsinstitutet SINTEF. I studien kom forskarna fram till att solcellerna blir mindre effektiva om det är allt för varmt.

En annan faktor som kan ha en positiv effekt på solcellernas produktion är snö. Snö på marken kan reflektera solens strålar och göra instrålningen ännu mer effektiv, enligt en rapport från Energimyndigheten. Det gäller dock att solpanelerna är snöfria, annars kan de inte ta emot något ljus alls.

Hur mycket el producerar solceller på vintern?

Det är ingen hemlighet att solceller ger visserligen mest el på sommarhalvåret, när solen står högt och dagarna är långa. Mellan mars och oktober är produktionen som högst, över 90 procent av årsproduktionen. Men hur mycket el producerar solceller på vintern, mellan december och februari?

Svaret beror på var i Sverige du bor och hur din solcellsanläggning är utformad. I södra Sverige står vinterproduktionen för cirka 5-7 procent av årsproduktionen, medan den i norra Sverige är runt 3-5 procent enligt Villaägarna. Det kan låta lite, men det är inte försumbart. Om landets alla villor hade solceller på taken hade energin som producerats räckt till att förse närmare en halv miljon elvärmda villor med energi under ett helt år. Dessutom är elpriset ofta högre på vintern, vilket gör att du kan sälja din överskottsel till ett bättre pris eller spara den i ett batteri till senare användning.

Vad kan du göra för att optimera din solcellsanläggning på vintern?

Det finns några saker du kan göra för att få ut så mycket som möjligt av din solcellsanläggning på vintern. Här är några tips:

  • Håll solpanelerna rena och snöfria. Snö och smuts kan blockera ljuset och minska produktionen. Du kan använda en mjuk borste eller en snöskrapa för att ta bort snön, men var försiktig så att du inte skadar panelerna eller dig själv. Undvik att använda salt eller kemikalier, eftersom det kan skada solcellerna och miljön.

  • Vid låglutande tak! Solpaneler som är monterade på ett plant tak kan ha en lägre produktion på vintern, eftersom solen står lägre på himlen samt snö kan lägga sig på solpanelerna. Om du har ett tak med vinkel kommer produktionen antagligen vara högre.

  • Skaffa ett batteri eller en elbil. Om du har ett batteri eller en elbil kan du lagra din överskottsel från solcellerna och använda den när du behöver den. Det gör att du blir mer självförsörjande på el och minskar ditt beroende av elnätet. Du kan också använda batteriet med CheckWatt för elprisarbitrage eller stödtjänster för att skapa en högre besparing eller intäkt. Ett batteri eller en elbil kan också fungera som en backup om det skulle bli strömavbrott.

Sammanfattning

Solceller på vintern är inte en omöjlighet, utan en möjlighet. Solceller kan producera el även när det är kallt, molnigt eller snöigt, så länge det är ljust. Vinterproduktionen är visserligen lägre än sommarproduktionen, men den är inte obetydlig. Dessutom är elpriset ofta högre på vintern, vilket gör att du kan tjäna mer på din solel eller spara den i ett batteri eller en elbil. Med några enkla åtgärder kan du optimera din solcellsanläggning på vintern och få ut mer av din investering.

Föregående
Föregående

Hur batterier till solcellsanläggningar fungerar med både stödtjänster och egenkonsumtion

Nästa
Nästa

Skillnaden mellan grön teknik skattereduktion och ROT avdrag